Nyheter » – Varmepumpe kutter strømkostnadene

varmepumpe mann

Håvard Farbu har installert ny luft-vann varmpepumpe på eksisterende varmeanlegg i boligen og har fått 20.000 kroner i tilskudd fra Enova.

Stadig flere i Steinkjer velger å installere varmepumper og varmanlegg. Selve pumpa og gode finansieringsmuligheter gjør det lønnsomt på sikt.

– Selv om strømprisen er veldig rimelig akkurat nå, er det én ting som er sikkert: Den vil gå opp!

Det konstaterer Sverre Binde i RørTek Steinkjer. For tiden er han travelt opptatt med å regne på tilbud og installere varmeanlegg og pumper til kunder over hele Steinkjer.

Bistår med oversyn av anlegget

RørTek leverer primært to merker varmepumper, Nibe og Termia, med det finnes mange forskjellige typer å velge mellom. Via RørTek får kundene alltid en garanti på fem år i tillegg til bistand til å trimme anleggene slik at de hele tiden fungerer optimalt.

– Vi yter denne servicen fordi det også er i vår interesse at de anleggene vi selger og installerer fungerer til det beste for kundene. Mange forventer for eksempel at strømforbruket går en god del ned og da justerer vi det vi kan for at anlegget skal spare mest mulig, forklarer Binde.

Reduserer bruk ved strømtopp

Nibe varmepumper kan til og med kommunisere med markedet og skru av anlegget i perioder hvor strømprisen er høy, som for eksempel mellom kl. sju og ti om morgenen og mellom kl. tre og seks om kvelden.

– At anlegget slår seg av i tre timer, vil knapt merkes. Gulvvarme for eksempel, bruker lang tid på å fases ut, forklarer Binde.

En av flere som har installert varmepumpe i det siste, er Harald Farbu på Skjefte.

I huset var det vannbåren varme fra før, men da familien begynte å merke svidd lukt fra anlegget, var ikke Farbu sen med å bestille ny pumpe.

Fikk tilskudd for oppgradering

Han valgte en luft-vann varmpepumpe fra Nibe, type 2040 med vvb, og rørleggere fra RørTek knyttet den sammen til det eksisterende anlegget. Jobben tok ca. fire dager.

– Vi er så langt veldig fornøyd med varmepumpa og jobben som ble gjort. Alt ble som avtalt, sier Farbu.

Han valgte også å installere ny strømmåler tilknyttet anlegget, noe som gjorde at han kunne søke om 20.000 kroner i tilskudd fra Enova.

(Les mer om tilskuddsordninger her).

Vann-vann eller luft-vann?

Ifølge Binde velger stadig flere å installere varmepumpe som energisparende tiltak nå når det er mulig å hente inn en del penger i tilskudd. Men hva bør man velge av luft-vann varmepumpe og vann-vann varmepumpe?

– Luft-vann pumper er billigere å installere, men de har ikke like stor virkningsgrad dersom graderstokken viser mer enn -20 grader. Vann-vann er på sin side veldig gunstig – både som effektivt varmesystem og evt. air condition, men da må man investere atskillig flere kroner i anlegget, sier Binde.

Har du tanker om å installere nytt varmeanlegg? Ta kontakt med oss i RørTek Steinkjer, så tar vi en uformell prat.